Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Milyen aroma diffúzort válasszak? - A diffúzorok fajtái

Mindenekelőtt azt kell eldönteni, hogy milyen használati célra szeretnék aroma diffúzort használni. Ez ugyanis alapjaiban határozza meg a diffúzor működési típusát. A cél lehet egy helyiség illatosítása, aromaterápiás céllal, de lehet egy szoba páratartalmának növelése, ahol az illatosítás például nem fő szempont, de akár lehet légzőszervi betegségek esetén a légzés könnyítése is.

Mire fogom használni a diffúzort?

Javasoljuk, hogy az alábbi használati célok alapján döntsük el, miért vásárolunk ilyen készüléket:

 • helyiségek illatosítása

 • autó illatosítása

 • páratartalom növelése

 • aromaterápiás használat

 • légúti betegségek gyógyulásának támogatása

Ha a használati célt sikerült kiválasztani, akkor már könnyebb lesz az egyes működési típusok közül válogatni.

Száraz vagy nedves diffúzort válasszak?

Léteznek száraz és nedves diffúzorok. A száraz diffúzorok víz hozzáadása nélkül működnek, aromaterápiás és illatosítási céllal használják őket. Az illóolajat általában egy pamut, vagy filc hordozóanyagra kell cseppenteni, majd innen párolog el. Léteznek úgynevezett nebulizer készülékek is, melyek szintén a száraz diffúzorok kategóriájába tartoznak, azonban itt nem szükséges hordozóanyagra helyezni az illóolajat és vízbe sem kell cseppenteni őket: a nebulizer közvetlenül porlasztja el az illóolajat, víz nélkül. Működése hasonlóan ultrahangos technikán alapul, mint a víz porlasztásával működő hidegpárásítók.

A nedves diffúzorok a tartályukban lévő vizet különböző technológiák révén pára formájában juttatják a levegőbe. Az aroma diffúzorok esetén használhatunk illóolajat is amit vagy a víztartályba, vagy egyes típusokban erre elkülönített tartályba kell csepegtetni.

A nedves diffúzorok

Lehetnek melegpárásítók és hidegpárásítók, attól függően, hogy a vizet felmelegítve készítenek párát, vagy egyéb technikával, pl. ultrahanggal porlasztják, melegítés nélkül. Manapság a legelterjedtebb az ultrahangos hidegpárásítók használata.

A melegpárásító felforralja a vizet, így meleg gőzt bocsát a levegőbe, így járul hozzá az ideális páratartalom eléréséhez. A meleg párásítás nagy előnye, hogy magasabb párakibocsájtási kapacitással bír, mint a hideg (ultrahangos) párásítók, így használata különösen ajánlott extra száraz levegőjű lakásokban, illetve a nagyobb légterekben.

A hidegpárásító, mint ahogy a neve is elárulja, hő felhasználása nélkül párologtat, ultrahangos technológiával. Elvi működése: a hidegpárásító készülékekben lévő porlasztó kb. 2,4 GHz rezgéstartományban (ultrahang) rezegtet két lemezt, mely a vizet finom,  nano párává alakítja. A legtöbb készülék nem csak párásító funkcióval rendelkezik, a vízzel együtt a víztartályba csepegtetett illóolajat is porlsztja, így azok finom szemcsékben a vízcseppekkel együtt hideg párát képeznek. Ez a finom, nano pára, mely az illóolajokat is tartalmazza, könnyebben hasznosul akár a légutakon, akár a bőrön keresztül, kifejtve az illóolajok aromaterápiás hatásait.

Milyen hidegpárásítók vannak és miben különböznek?

A víz porlasztását tekintve kétféle működésű ultrahangos készüléktípust különböztetünk meg:

 1. A porlasztó nem közvetlenül a víztartályból porlasztja a vizet

 2. A víz porlasztása közvetlenül a víztartályból történik

1. A porlasztó nem közvetlenül a víztartályból porlasztja a vizet

Az első esetben a készülék a víztartályból egy úgynevezett pamutszál segítségével szívja fel a vizet a porlasztóig. Ez a vivőanyag, mely nélkül nem működik a készülék. Ennek a típusnak a beüzemelésénél nagyon fontos, hogy a pamutszálat be kell áztatni az első használatkor, mert csak akkor tud a porlasztó párát képezni, ha nedves a vivőanyag. Ez az áztatás 2-3 percet vesz igénybe. Mivel a porlasztóhoz szállított víz mennyisége a pamutszál által korlátozott, így a párakibocsátás képessége ezen készülékeknél alacsonyabb (általában 35-40 ml/óra).

A párakibocsátás növelését több porlasztó alkalmazásával szokták a gyártók növelni, így ennél nagyobb párakibocsátás is elérhető több porlasztó ill. nagyobb vízfelvételre alkalmasabb pamutszál használata esetén. Ezen típus hátránya pont a vivőanyag, melynek vízszűrési funkciója is van. A pamutszálat bizonyos időközönként érdemes cserélni (kb. 3 hónap), ugyanis a szűrési funkciója következtében egyre jobban eltömődhet és kevésbé szállítja a vizet. Az illóolaj párologtatására is alkalmas, ilyen típusú készülékek esetében az illóolajcseppek is a használat során letapadhatnak a pamutszálban.

2. A víz porlasztása közvetlenül a víztartályból történik

Azon készülékek esetében, melyek közvetlenül a víztartályból porlasztják a vizet nincs szükség vivőanyagra, így a párologtatás hatásfokát sem befolyásolja. A porlasztó típusa határozza meg, hogy a kibocsátott páramennyiség mekkora lesz. Az általános páramennyiség ezen típusok esetében kb. 40ml/óra, de léteznek 100ml/óra vagy épp 300ml/óra párakibocsátási mennyiséggel rendelkező diffúzor típusok is. Igaz, hogy a nagy teljesítményű párakibocsátású termékek már nem főképp az aromaterápiás célt, hanem inkább a párásítási képességet tartják fontosabbnak.

A tápellátás tekintetében 3 féle diffúzor típust különböztetünk meg:

 1. USB csatlakozáson keresztül táplált készülék

 2. Hálózati tápegységgel működő készülék

 3. Külső áramforrással (is) működő készülék (elem, akkumulátor)

1. USB csatlakozáson keresztül táplált készülék

Ezen készülékek egy USB kábel segítségével csatlakoztathatók vagy számítógéphez, vagy powerbank-hoz, vagy épp hálózati adapterhez, ill. egyéb USB kapcsolatot támogató készülékhez, melyen keresztül az áramellátása megtörténik. ezen készülékekhez a gyártó általában csak USB kábelt csomagol. 

2. Hálózati tápegységgel működő készülék

Ezen készülékekhez a gyártó hálózati tápegységet mellékel, mellyel közvetlenül csatlakoztatható váltóáramú aljzatba (konnektorba). E készülék típusoknál nincs lehetőség USB csatlakoztatásra.

3. Külső áramforrással (is) működő készülék (elem, akkumulátor)

Ezek a készülékek használhatók a gyártó által mellékelt USB kábellel vagy hálózati adapterrel, de emellett lehetőség van külső áramforrással is használni. ez lehet beépített akkumulátor és elem is. A gyártók ezzel is biztosítják a párásító készülék hordozhatóságát.

Milyen plusz funkciókat tudnak a diffúzorok?

A legtöbb diffúzor azon túl, hogy párásítási funkcióit ellátja, még egy sor egyéb kényelmi és sok hasznos funkcióval is rendelkezik. ezeket az alábbi felsorolásban találod meg:

 • Fényterápia

 • Folyamatos színátmenet használata és lefixált fény lehetősége

 • Folyamatos ill. szakaszos permetezési mód

 • Több szintű párakibocsátási erősség

 • Időzítés funkció

 • Vízhiány elleni védelem - automatikus kikapcsolás

 • Túlmelegedés elleni védelem - automatikus kikapcsolás

 • Turbó, gyors diffúziós üzemmód 

 • Egymástól függetlenül működtethető párologtatás és világítás

 • Sós víz (Salvus víz) használatának támogatása

 • Távirányítóval is vezérelhető

 • Páraszint mérése

Reméljük a fenti információk sokat segítettek, hogy ki tudd választani azt a párologtató aromaterápiás készüléket, mely számodra leginkább megfelel.

 

Az oldal tetejére