Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Aromaolaj vagy illóolaj - mi a különbség?

Aromaolaj vagy illóolaj - mi a különbség?

A legtöbb ember vonzódik a merészhez és a széphez, különösen, ha az otthon különböző területeinek díszítéséről van szó.  Az otthon egyik meghatározó része, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak, az illatok, amelyeket ma már állandónak tekintenek a különböző háztartásokban. A tiszta, finom illatkompozíciók többnyire aromaolajoktól és illóolajokból származnak. Mindkettő segíthet a békés és pihentető környezet megteremtésében.

Sajnos a legtöbb emberben a két olaj összemosódik,  nem mindenki számára ismertek a közöttük lévő különbségek. A vásárlók gyakran összetévesztik az illóolajokat az aromaolajokkal, de fontos, hogy egyszer s mindenkorra eloszlassák a téves információkat. Ezzel maximalizálhatják az egyes olajok felhasználásának előnyeit.

A teljesség igénye nélkül, íme egy gyors és könnyen követhető útmutató:

Illóolajok

Ha a felhasználás során az áhított aromaterápiás hatásokról van szó, akkor mindenképp az illóolajokra van szükség. Ezek olyan anyagok, amelyek a növények különböző részeiből származnak, beleértve a virágot, a levelet, a szárat, a kérget és még akár a fás részeket is.

Egy sor összetett folyamaton keresztül nyerik ki őket, amelyek meglehetősen költségesek lehetnek. Az alapanyagok oldószeres extrakción vagy vízgőz-desztilláción mennek keresztül.

Az illóolaj egy növényből származó vegyület. Az illóolajok 100% tisztaságú koncentrátumok, melyek magukban foglalták, megőrizték a növény esszenciáját, tulajdonságait és illatát. Ezek a 100%-os tisztaságú olajok "tiszták", vagyis semmilyen módon nem dolgozták fel, hígították vagy manipulálták oldószerekkel vagy egyéb adalékokkal.

Az illóolajokat nehéz szintetikusan reprodukálni, mivel 50-500 különböző, a növényekben természetesen előforduló vegyi anyagból állhatnak, és nem mindegyik azonosított. Ezenkívül az évszaktól, az éghajlattól vagy a növény növekedési körülményeitől függően egy adott illóolaj kémiai összetevői változhatnak.

Ezeket az illóolajokat az aromaterápiában az egyén fizikai, mentális és érzelmi egészségének támogatására használják. Bejuthatnak a bőrön keresztül fürdés vagy masszázs közben, vagy az orron keresztül párologtatók vagy aroma diffúzor segítségével. Óriási szerepet töltenek be az otthonokban szerte a világon, hiszen nemcsak a hangulatjavításban segíthetnek, hanem enyhíthetik az olyan tüneteket is, mint a fájdalom és a fáradtság.

Aromaolajok

Nem minden kivonat illóolaj. A kémiai úton előállított növényi esszenciák nem minősülnek illóolajnak. Az illóolajokkal ellentétben az aromaolajok gyártott illatok.  A gyakran parfümolajként használt illatanyagok mesterséges anyagokat tartalmaznak, amelyek utánozzák a természetes illatokat.

Az aromaolajok lehetnek azonban hígított vagy kevert illóolajok is.  Az aromaolajok tartalmazhatnak részben illóolajat: általában 2% vagy többet. Arra is készültek, hogy érzéseket idézzenek elő, mint például egy nyári nap vagy egy tavaszi eső. Lényegében az aromaolajok sokféle illatot kínálnak, amelyek általában olcsóbbak, mint az illóolajok.

Az aromaolajoknak két nagy típusa létezik: szintetikus és természetes aromaolajok.

Valójában óriási különbség van e két aromaolaj között. A szintetikus aromaolajokat mesterségesen állítják elő olyan kémiai vegyületekből, amelyek a természetben nem léteznek. Ezeket az illattípusokat felismerhetjük a címkék olvasásakor, különösen jellemző, hogy a bőrrel való közvetlen érintkezést kerülni kell. Sokszor kőolaj melléktermékekből állnak, így sokkal olcsóbbak és sokoldalúak. Sok olcsóbb, kereskedelmi forgalomban kapható illatosított termék szintetikus illatanyaggal készül, mivel ezek hosszabb ideig képesek megőrizni aromájukat.

A természetes aromaolajokat szintén laboratóriumban készítik, de természetes aromás komponensek komplex illatból történő izolálásával jönnek létre. Még mindig vita folyik arról, hogy a természetes illatolajok valóban természetesnek tekinthetők-e. Bár természetes forrásból származnak, még mindig az emberi tudomány hozta létre őket.

Parfümök gyártására, valamint kozmetikumok, szappanok és gyertyák gyártásában is felhasználják őket. A kereskedelemben használt aromaolajok nem rendelkeznek ugyanazokkal a hatásokkal, mint az illóolajok. Pusztán illatokat mutatnak be, de az illóolajokból származó számtalan jótékony hatás hiányzik.

Megjegyzés: Noha az illóolajok is felhasználhatók kereskedelmi termékek előállítására, a gyártók sokszor úgy döntenek, hogy inkább fektetnek be az aromaolajokba az előállításuk kevésbé bonyolult folyamata miatt. Az egyik fő előnyük, hogy nem illékonyak, és általában tovább tartanak, mint az illóolajok.

Hogyan használjuk helyesen ezeket az olajokat?

Hasonló módon használhatók az illóolajok és az aromaolajok is. Azonban tisztában kell lenni az egyes olajok hatékonyságával és intenzitásával. Az aromaolajok olykor enyhébb, bár tartósabb illatúak, mint az intenzívebb illóolajok, és az illóolajok általában sokkal egyedibb illatanyagok kombinációi.

Ha megfelelően szeretnénk élvezni ezeknek az olajoknak az előnyeit, ne feledjük, hogy számos módon használhatjuk őket. Egyszerűen hozzáadhatunk néhány cseppet egy vízzel ellátott spray-palackhoz, amelyet aztán szükség esetén permetezhetünk illatosítási céllal az otthonunkban.

Ha egy arra alkalmas aroma diffúzorba helyezzük, adott illóolajokkal akár megtisztíthatjuk a levegőt, kihasználva az illóolajok antibakteriális hatását. Választhatjuk azt is, hogy hozzáadjuk a fürdővízhez, hogy lazítsunk, valamint testápolókhoz és samponokhoz is adagolható a megfelelő mennyiségre ügyelve.

Körülbelül egy évtizede vagy talán még régebben, az illóolajok és az aromaterápia egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Igaz, már jóval korunk előtt is használták őket. Nemcsak orvosi tulajdonságokat tulajdonítottak nekik, hanem spirituális jelentéseket is.

Forrás:

https://www.kemitron.com/the-difference-between-essential-oils-and-aroma-oils/

https://www.bare-soaps.com/blogs/good-reads/77988165-difference-between-essential-oil-and-fragrance-oil

Tartalomhoz tartozó címkék: illóolaj aromaterápia aromaolaj
Az oldal tetejére