Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Az eukaliptusz illóolaj fajtái

Az eukaliptusz illóolaj fajtái

Az eukaliptuszfa több mint 500 fajának többsége fontos haszonfa. Az Eucalyptus globulus és az Eucalyptus radiata az eukaliptuszfa két faja, amelyeket általában különböző tulajdonságokkal rendelkező illóolajok előállítására használnak.

Az eukaliptuszfa több mint 500 fajának többsége fontos haszonfa. Az Eucalyptus globulus és az Eucalyptus radiata az eukaliptuszfa két faja, amelyeket általában különböző tulajdonságokkal rendelkező illóolajok előállítására használnak.

Az eukaliptuszfa egyes típusainak fája tömör, súlyos keményfa, még a tölgyénél és a dióénál is keményebb. Az ilyet a farontó bogarak nem károsítják és alig korhad, ezért előszeretettel használják cölöpnek, telefon- és villanypóznának, építenek belőle hajókat. A legértékesebb fajtákat ausztráliai mahagóni néven forgalmazzák.

Más, gyorsan növő fajokból papírt gyártanak. A gyors növekedéshez rengeteg vizet párologtat, ezért kimondottan a mocsarak kiszárítására is ültetik – ezt a tulajdonságát (amit az erdők árnyéktalansága is segít) a malária elleni küzdelemben is felhasználják. Hatalmas gyökérrendszerével egy hektárnyi eukaliptusz erdő 12 ezer tonna vizet is fölvesz a talajból egy év alatt.

Az Eucalyptus globulus

Közismert nevén Blue Gum Eucalyptus. Ausztráliában őshonos, és más régiókban is széles körben termesztik. Az Eucalyptus globulus azért kapta a „lázfa” nevet, mert meghűlésekre használatos illóolajat termel. Az illóolajat a fa leveleiből nyerik vízgőz desztillációval. Erős, éles és gyógyhatású illata van, amelyet gyakran kámforosnak neveznek. Az Eucalyptus globulus illóolaj jól ismert élénkítő és frissítő tulajdonságairól, így népszerű a légzés támogatásában és a légzés könnyítésében valamint a vitalitás érzetének elősegítése érdekében.

A közismert eukaliptuszolaj a levél szövetében lévő kis hólyagokban gyűlik össze, és mennyisége elérheti a levél össztömegének 5%-át. Emellett triterpéneket, floroglucin származékokat, cserzőanyagokat tartalmaz.

Az illóolaj összetétele és aromája fajonként más és más. A golyós (Eucalyptus globulus), a hamvas és a vesszős eukaliptusz illóolajának 80%-a (1,8-cineol), más néven eukaliptol. Ez a legismertebb, enyhén kámforos szagú, hűsítő, kesernyés ízű, fertőtlenítő és konzerváló hatású eukaliptuszolaj.

Az eukaliptusz globulus illóolaj tulajdonságai

 • mikróbaellenes, baktériumellenes

 • nyákoldó, váladékoldó, köptető

 • fellazítja az orr nyálkahártyáját

 • fertőzésgátló, vírusölő, tisztító hatású

 • gombaölő, parazitaölő, rothadásgátló

 • hűsítő, frissítő

 • feloldja az izomfeszültséget

 • pozitiváló, tonizáló hatású

 • rovarriasztó hatású

Az Eucalyptus globulus illóolaj főbb jellemzői és felhasználási területei a következők:

Aroma: Az Eucalyptus globulus illóolajnak kifejezetten kámforos aromája van, amelyet gyakran erősnek, élesnek és gyógyhatásúnak neveznek. Ez az aroma meglehetősen erőteljes, és ennek a különleges eukaliptuszfajnak a jellemzője.

Légzéstámogatás: Az illóolaj széles körben elismert légzőszervi előnyeiről. Segíthet megszüntetni az orrdugulást, megkönnyíti a légzést, és enyhíti a megfázás, köhögés és légúti fertőzések tüneteit. Az Eucalyptus globulust gyakran használják gőzinhalációban és gőzdörzsölésben erre a célra.

Izom- és ízületi fájdalom enyhítés: Az olaj fájdalomcsillapító tulajdonságai hasznossá teszik az izomfájdalmak, izomfájdalmak és feszültség enyhítésére. Néha hozzáadják masszázsolajokhoz vagy helyi keverékekhez a fájó izmok és ízületek kezelésére.

Mentális élénkítés: Az Eucalyptus globulus élénkítő illata elősegítheti a mentális tisztaságot, a fókuszt és az éberséget. Általában az aromaterápiában használják stimuláló környezet létrehozására.

Tisztítás és fertőtlenítés: Az Eucalyptus globulus illóolaj antimikrobiális tulajdonságai révén értékes kiegészítője a természetes tisztítószereknek. Friss aromája segíthet tiszta és felfrissült légkör megteremtésében.

Vigyázat: Hatékonysága miatt az Eucalyptus globulus illóolajat óvatosan kell használni, megfelelő hígítása javasolt, különösen a bőrre kenve. Általánosságban elmondható, hogy kisgyermekeknél nem ajánlott, és bárkinek, akinek légúti betegsége vagy érzékenysége van, egészségügyi szakember irányítása mellett kell használnia.

Az Eucalyptus radiata

Keskenylevelű borsmenta  vagy Forth River Peppermint néven is ismert.

Ausztrália délkeleti részén honos. Az illóolajat a levelekből nyerik vízgőz desztillációval, hasonlóan az Eucalyptus globulushoz. Az Eucalyptus radiata az Eucalyptus globulushoz képest enyhébb és lágyabb aromájú, enyhén édes és fás illatú. Ezt az illóolajat gyengéd természete miatt gyakran kedvelik, így alkalmas gyermekek vagy érzékeny bőrűek számára is.

Az eukaliptusz radiata illóolaj tulajdonságai

 • reuma, légúti betegségek és egyéb kapcsolódó sebek ellen, jó segítség a megfázás kezdetén.

 • légtérbe porlasztva frissítő és kellemes illata miatt használható a levegő tisztítására

 • megelőzi a téli fertőzéseket, néhány cseppet növényi olajban vagy krémalapban hígítva, helyileg alkalmazva naponta néhányszor

 • gyógyhatású, inhalálással, légdiffúzióval vagy légúti balzsamként, légzéskönnyítő hatású

 • segít asztma, láz és orrmelléküreg-gyulladás esetén

 • nyugtató hatású izomfájdalmak, hasi görcsök, menstruációs görcsök és fejfájás esetén

 • segít szellemi kimerültség és fáradtság esetén

 • kíméletesebb a légutakra, mint az Eucalyptus Globulus illóolaj

Az Eucalyptus radiata illóolaj főbb jellemzői és felhasználási területek a következők:

Aroma: Az Eucalyptus radiata illóolaj enyhébb és lágyabb aromájú, mint más eukaliptuszfajták, mint például az Eucalyptus globulus. Illatát gyakran enyhén édesnek, fásnak és frissnek írják le, így kellemesebb választás aromaterápiához és helyi használatra.

Légzéstámogatás: Az Eucalyptus radiata illóolajat általában a légúti egészség támogatására használják. Segíthet az orrdugulás megszüntetésében, megkönnyíti a légzést, és enyhítheti a megfázás, a köhögés és az orrmelléküreg-eltömődés tüneteit.

Immunrendszer támogatása: Az olaj antivirális és antimikrobiális tulajdonságai miatt népszerű választás az immunrendszer erősítésére és a szervezet fertőzések leküzdésére.

Relaxáció: Míg az Eucalyptus radiata terápiás előnyeiről ismert, gyengédebb aromája is hozzájárulhat a relaxációhoz és a lelki tisztasághoz.

Bőrápolás: Az Eucalyptus radiata illóolaj hígítható és helyileg használható kisebb bőrproblémák, például rovarcsípés vagy kisebb sebek kezelésére. Azonban, mint minden illóolaj esetében, itt is elengedhetetlen a megfelelő hígítás és az érzékenységi vizsgálat.

Az Eucalyptus radiata illóolaj használatakor ne felejtse el betartani a javasolt hígítási és használati irányelveket, különösen, ha közvetlenül a bőrre alkalmazza. Ez egy sokoldalú olaj, amely diffúzorban használható, gőz inhalációhoz adható, vagy hordozóolajokkal keverhető helyi alkalmazáshoz. Ha speciális egészségügyi aggályai vannak, vagy az olaj terápiás célú felhasználását fontolgatja, javasoljuk, hogy konzultáljon szakképzett aromaterapeutával vagy egészségügyi szakemberrel.

Mind az Eucalyptus globulus, mind az Eucalyptus radiata illóolajok hasonló terápiás előnyökkel rendelkeznek, elsősorban a légzés támogatására és a jó közérzet elősegítésére összpontosítanak. Eltérő aromáik és potenciális érzékenységük miatt azonban egyesek az egyiket jobban megfelelnek sajátos igényeiknek, mint a másikat. Mint minden illóolaj esetében, a legjobb eredmény elérése érdekében elengedhetetlen a biztonságos használat és a megfelelő hígítási irányelvek betartása.

Az oldal tetejére