Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Illóolajok szúnyogok ellen

Illóolajok szúnyogok ellen
Az emberek évezredek óta használnak növényeket a rovarok elriasztására a házban és a kertben is. Vannak olyan illóolajok, amelyek segíthetnek a szúnyogok ellen.

A melegebb, nedvesebb hónapokban megjelennek a szúnyogok. Valódi kártevőkké válhatnak, és megakadályozzák, hogy pihentető estéket töltsünk az erkélyen, teraszon vagy a kertben. Manapság számos rovarriasztó kapható a kereskedelemben. Azonban gyakran tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek allergiát okozhatnak, ezért kisgyermekektől, terhes nőktől és különösen szoptató nőktől távol kell őket tartani. A szúnyogok bosszantóak és bőrirritációt is okozhatnak. Néha betegségeket is terjeszthetnek.

Alternatív megoldást jelentenek a természetes rovarriasztók – amelyek biztonságosabbak és környezet-barátabbak – segíthetnek távol tartani ezeket a bosszantó kártevőket. Ilyenek például az illóolajok.

Szúnyogok elleni védelem

A szúnyogcsípés viszketést, irritációt vagy duzzanatot okozhat. Egyes szúnyogok csípnek , de nem terjesztik a baktériumokat. Míg másokat vektorszúnyognak neveznek és betegségeket okozó baktériumokat hordoznak. Ezért fontos, hogy megvédjük magunkat a szúnyogoktól.

A vektorszúnyogok olyan betegségeket terjeszthetnek, mint:

  • Malária

  • Nyugat-nílusi vírus

  • Zika vírus

  • Dengue-láz

  • Chikungunya

A nyugat-nílusi vírus a leggyakoribb szúnyogok által terjesztett betegségek közül az Egyesült Államokban, azonban a legtöbb esetben a szúnyogok általi megbetegedések ritkák.

A kellemetlen szúnyogok esetében az illóolajok sokat segíthetnek.

Az emberek évezredek óta használnak növényeket a rovarok elriasztására a házban és a kertben is.  A növények elégetése egykor népszerű és működő módszer volt a rovarok elűzésére. Az emberek összezúzott gyógynövényeket is felakasztottak a házakba, és a kertben pedig citromfüvet, citronellát vagy neemet ültettek, hogy távol tartsák a rovarokat és a lényeket.

Az illóolajok aromás illékony szerves vegyületek, amelyek természetesen előfordulnak ezekben a növényekben. Könnyen elpárolognak, erőteljes illatuk van. Az illóolaj olyan folyadék, amelyet természetes gyógymódként használnak. Vannak olyan illóolajok, amelyek segíthetnek a szúnyogok ellen.

Hogyan működnek az illóolajok természetes védelemként a rovarok ellen?

A különböző illóolajok különböző szinteken hatnak. A citronella vegyületet tartalmazó citrom eukaliptusz olaj például zavarja a szúnyogok szagát. Más olajok riasztószerként működnek: a rovarok például nagyon nem szeretik a levendulaolaj intenzív illatát. Más olajok, például a cédrusfa és a pacsuli a rovarok saját illatát és riasztószereit utánozzák, ami összezavarja őket.

Az illóolajok rovarok elleni hatékonysága a rovar fajtájától és helyétől függően változhat. Ezenkívül hatékonyabbak lehetnek kültéren, mint beltéren, vagy fordítva. A Müller és munkatársai által végzett 2009-es tanulmány kimutatta például, hogy ha a citronella illóolajat beltérben, aromadiffúzorral riasztószerként használták, akkor hatékonysága  68% volt, míg kültéren mindössze csak 22% volt.

Meg kell jegyezni, hogy az illóolajok általában nem tartanak ki olyan sokáig, mint a kémiai rovarriasztók, ezért gyakrabban kell őket hozzáadni. A Citronella például mindössze 1-3 órán át marad hatásos, míg a kereskedelmi forgalomban kapható riasztószerek akár 8 óráig is kitartanak.

Annak ellenére, hogy az illóolajok természetes alternatívát jelentenek a rovarok távoltartásában, mindig óvatosan kell eljárni használatuk során. 100%-ban természetes növényi esszenciát tartalmaznak, és erősen koncentráltak, ilyen koncentrációban azonban károsak is lehetnek. Fontos, hogy az illóolajokat csak az ajánlott adagban használjuk és hagyjuk abba azonnal, ha bőrirritáció vagy allergiás reakció lép fel. Használat előtt kérjük ki szakértő (orvos vagy gyógyszerész) tanácsát, főképp ha csecsemők vagy kisgyermekek vannak a háztartásban.

Melyek a leggyakrabban használt illóolajok a szúnyogok elűzésére?

Citromos eukaliptusz illóolaj

A citromos eukaliptusz (Eucalyptus citriodora vagy Corymbia citriodora) az eukaliptuszfa egyik fajtája. Természetesen nagy mennyiségben tartalmaz citronellal vegyületet, amely taszítja a rovarokat.

A citromos eukaliptusz desztillációs folyamata egy para-mentán-3,8-diol (PMD) nevű vegyületet is készít. Ez a vegyület az egyetlen növényi alapú riasztó, amelyet a CDC (The Center for Disease Control and Prevention) ajánl olyan helyeken, ahol szúnyogok által terjesztett betegségek, például malária előfordul.

Citronella illóolaj

A citronella (Cymobopogon nardus) számos rovar riasztószer összetevője. Ez az illóolaj nagy mennyiségű citronellált és geraniolt is tartalmaz, mindkettő taszítja a rovarokat. A megfelelő mennyiségű citronellát tartalmazó termékek nagyon  hatékonyak lehetnek, főképp, ha megfelelően kombinálják más illóolajokkal is.

Geránium illóolaj

A muskátliban (Pelargonium graveolens) magas a geraniol alkotóelem. Hatékony rovarriasztó, azonban rövidebb  ideig taszítja a szúnyogokat.

Borsmenta illóolaj

A borsmenta (Piperita mentha) természetesen sok mentolt tartalmaz. Ez hűsítő hatást válthat ki a bőrön, amelytől kellemesen érezzük magunkat a melegben. Egyúttal elűzheti a szúnyogokat is.

Levendula illóolaj

A levendula fájdalomcsillapító, gombaellenes és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy amellett, hogy megakadályozza a szúnyogcsípéseket, megnyugtatja a bőrt.

Fahéj illóolaj

A fahéj több, mint pusztán almaszósz vagy zabpehely kiváló ízesítője. Egy tajvani tanulmány szerint a fahéj illóolaj képes elpusztítani a szúnyogpetéket. Kifejlett szúnyogok, különösen az ázsiai tigrisszúnyog ellen is riasztó hatású.

Kakukkfű illóolaj

Ha a maláriás szúnyogok elriasztásáról van szó, a kakukkfűolaj az egyik legjobb védelem. Egy 2002-es állatkísérletben a szőrtelen egerek bőrére felvitt 5 százalékos kakukkfű illóolaj 91 százalékos védelmet nyújtott.

Teafa illóolaj

A teafa illóolaj vagy a melaleuca olaj népszerű illóolaj Ausztráliából. Ez az olaj antiszeptikus, antimikrobiális és gyulladásgátló tulajdonságairól ismert. De a tanulmányok szerint a teafa illóolaj hatékony rovarriasztó lehet. A helyszíni vizsgálatok azt mutatják, hogy a teafa illóolajat tartalmazó riasztószerek hatékonyak a szúnyogok, a bokorlegyek ellen.

Hogyan használjuk az illóolajokat természetes rovarriasztóként?

Közvetlen felvitel a bőrre: Egyes illóolajok közvetlenül a bőrre vihetők fel. Ennek során az olajat mindig hordozóolajjal (például mandula- vagy kókuszolajjal) kell hígítani, és mindig ügyelni kell az ajánlott keverési arányra. Először vigyük fel az olajat egy kis bőrfelületre, hogy teszteljük, hogy nem okoz-e irritációt. Általában az illóolajokat nem szabad közvetlenül a csecsemők vagy kisgyermekek bőrére felvinni.

Szobai spray: Ezek különösen alkalmasak beltéri használatra. Ehhez keverjünk össze néhány csepp illóolajat vízzel, és öntsük egy spray-palackba. Rázzuk fel az üveget, és permetezzük a ruhára vagy a szoba levegőjébe.

Aromalámpák használat: Az aromalámpa olyan eszköz, amely lehetővé teszi az illóolajok elpárologtatását hőforrással, például gyertyákkal, teamécsessel vagy elektromos eszközökkel (például izzóval). Az aromalámpák beltérben alkalmazhatók. Csak néhány csepp illóolaj kell, hogy távol tartsuk a szúnyogokat és más kellemetlen rovarokat.

Rovarriasztó karkötők használata: Illóolajokkal átitatottak, így segítenek távol tartani a szúnyogokat, darazsakat és más rovarokat a szabadban.

Aromadiffúzorok: Egyszerű és hatékony módja az illóolajok használatának a szúnyogok és egyéb rovarok távoltartására aromadiffúzor használatával. Ehhez egyszerűen töltse fel a diffúzort vízzel, és adjon hozzá néhány csepp illóolajat. Egyes aromadiffúzorok elemmel vagy akkumulátorral működnek, és alkalmasak kültéri, fedett területeken történő mobil használatra is.

Forrás:

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/types-of-essential-oils-for-mosquitoes

https://www.stadlerform.com/en/health/aromatherapy/which-essential-oils-can-provide-natural-protection-against-mosquitos

https://www.healthline.com/health/kinds-of-natural-mosquito-repellant#lavender

Tartalomhoz tartozó címkék: aromaterápia illóolaj
Az oldal tetejére